Reklama
 
Blog | Jan Majer

Kde se ta pětistovka bere

Ať žijou doktoři, ať žijou doktoři, ať mají přidáno, on se svět nezboří. Pamatujete si tu písničku? To na tom lékaři ještě nebyli o mnoho lépe než učitelé. Mezitím se dost doktorů naučilo podnikat, jiní si už umějí říci o nezdaněné peníze od pacientů. Tolerujeme to a pro potěchu doktora Ratha dál hrajeme hru na bezplatné zdravotnictví.

Doktorům ty peníze přeju. Zařídili se tak, aby mohli dělat svou práci a živit rodiny. Vadí mi ale ten neefektivní a nemorální systém, který nás stojí víc, než si přiznáváme.

Teď mají přidáno maminky, pětistovku navíc dostanou každý měsíc plošně taky babičky a dědové. Svět se nezboří. Skoro každá rodina si polepší… A zase si lžeme do prázdné kapsy.

Asi před rokem jsem v Reflexu četl článek o tom, jak reformy na Slovensku ovlivnily život nepracujících Romů. Reformy hodně ukrojily z jejich sociálních dávek. V politice měli jasno: Vláda jim krade peníze, které jsou určeny pro ně. A kde se ty peníze určené pro ně berou? Odněkud ze zahraničí. Asi z EU.

Reklama

Vím, že čtenáři Reflexu nejsou tak dojemně naivní, aby nevěděli, jak se věci mají. Možná ale málo mluvíme s našimi blízkými. Zkusili jste někdy zabrousit s rodiči a prarodiči k tématu důchodů a sociálních dávek? Prosím, ujistěte se, že vědí, kde se ta pětistovka navíc bere. Že ji i s úroky musíte státu odevzdat vy a vaše děti.

Důchody už nikdy v budoucnu nebudou tak velkorysé jako dnes. Důchodců bude čím dál víc. Pokud budou vděčně přijímat každý další příspěvek a volit politiky podle toho, kdo jim dá víc, nebude se jejich dětem a vnoučatům v téhle zemi vést dobře. A nebudou je za to mít rádi.

Psáno pro Reflex (č. 39/2006)