Reklama
 
Blog | Jan Majer

Spasíme Ameriku?

Baby boomers. Generace Američanů narozených v poválečných letech. Je jim kolem šedesáti, jsou bohatí a je jich moc. V následujících letech začnou likvidovat své celoživotní investice. Budou se zbavovat obrovského množství akcií a dluhopisů, jež využívali k akumulaci a zhodnocování prostředků na stáří. Budou prodávat své domy a stěhovat se do penzijních rájů. Co to udělá s trhy?

Co se stane, když nejpočetnější a nejbohatší generace bude chtít téměř naráz zpeněžit cenné papíry, do nichž investovala své životní úspory?

Pesimisté mluví už deset let o časované bombě, o hrozbě první velké demografické katastrofy. Předpokládají, že nabídka cenných papírů bude náhle mnohem větší než poptávka, protože Američanů v produktivním věku je méně a do investování se nehrnou tak jako generace „poválečných dětí“.   Hodnota cenných papírů i nemovitostí by proto podle katastrofických scénářů mohla spadnout až o 50 procent.

Pusťme ke slovu optimisty. Podle ekonoma Jeremy Siegela nebude tak zle. Situaci zachrání globalizace, tvrdí v připravované knize The Global Solution (Globální řešení). Převis nabídky „amerických“ cenných papírů totiž tak akorát uspokojí poptávku nových investorů v zemích, kde lidé teprve začínají své bohatství vytvářet.

Největší naděje vkládá autor knihy do Indie a Číny. Svůj díl ale nakoupí i Češi. Naši baby boomers. Generace narozená na začátku sedmdesátých let.

Tak je to tady. Husákovy děti zachraňují Ameriku.

Psáno pro týdeník Reflex

Reklama