Reklama
 
Blog | Jan Majer

Sama doma s Homerem Simpsonem

V době baseballových přenosů v USA klesá počet „domácích“ úrazů mužů o 22 procent. Ženy jsou naopak podle časopisu Academic Emergency Medicine v období sportovních klání mnohem zranitelnější než kdykoli jindy.

Chlapi se zkrátka nenechají vyhecovat, aby vstali od rozkoukaného zápasu, když jejich ženy potřebují s něčím v domácnosti pomoci. Zatímco muži popíjejí na gauči plechovkové pivo, ženy se častěji říznou, spálí, odněkud spadnou.

Studie odhaluje ještě jednu souvislost. Když běží šampionát, hlásí ženská psychiatrická oddělení dvakrát vyšší počet akutních příjmů. Jinými slovy, čím víc se manžel podobá Homeru Simpsonovi, tím větší stres žena prožívá.

Situace v českých domácnostech je mnohem méně probádaná, statistiky jsou vedeny v obecnější rovině. Víme, že zhruba 20 procent úrazů se přihodí při sportu, 14 procent v práci nebo ve škole, kolem sedmi procent na silnicích. Zbývajících 60 procent spadá do kategorie ostatní úrazy.

A kolik „ostatních“ úrazů se nám přihodí ve zdánlivém bezpečí domova? Těžko říci. Pojišťovny takové informace buď vůbec neshromažďují, nebo je považují za obchodní tajemství.

Něco ale napovídá skutečnost, že ženy v domácnosti (ale také důchodci a nezaměstnaní) jsou některými pojišťovnami řazeny do druhé rizikové skupiny spolu s policisty, vojáky, horníky, dřevorubci, kominíky, námořníky, boxery či skokany na lyžích.

Docela by mě zajímalo, co se to v těch českých domácnostech děje.

Psáno pro týdeník Reflex

Reklama