Reklama
 
Blog | Jan Majer

Poradenství pro golfisty

Odborník si často s klientem nerozumí. Donedávna jsem například nevěděl jak reagovat, když se mě kadeřnice ptala, jestli to chci na havla. Odpovídal jsem, že to chci prostě tak nějak všude zkrátit. Podobné potíže asi občas zažíváme všichni, když vyhledáme odborníka z oboru, k němuž nemáme žádný vztah. Někdy je to zábavné.

Kolega finanční poradce se sešel s úspěšným mladým mužem, který miluje golf. Tak moc, že i na schůzku přišel s holemi a postavil je v koutě kanceláře.

Klient se chtěl bavit výhradně o dynamických investicích, jež mu vynesou desítky procent ročně. Rozumější by ovšem bylo sestavit vyvážené portfolio, které obstojí i v případě, že se trhům nebo klientovi samotnému nebude vždy dařit tak, jako doposud.

S klientem ale nebyla řeč. Rizika si nepřipouštěl, nižší výnos než dvacet procent ročně ho nezajímal.

Reklama

Kolega naoko rezignoval a začal o golfu. Zeptal se, proč vlastně s sebou nosí dvanáct holí. Každá je pro jinou situaci, vysvětloval klient. Dřevem se hrají dlouhé rány, občas to ale ulítne do lesa. Železem se hraje víc na jistotu. A tahle hůl je zase vyloženě na krátkou hru…

Po chvíli se klient zarazil a rozesmál se. Pochopil, co se mu poradce pokoušel už hodinu mnoha slovy sdělit. Portfolio finančních produktů by mělo být jako ten bag plný holí. Nikdy nevíte, jaká situace vás na hřišti potká.

Psáno pro deník Lidové noviny