Reklama
 
Blog | Jan Majer

Nenasedejte do kombíka

Poradci hledají cesty, jak ze zprostředkování hypotéky vyždímat co nejvyšší provizi. Nejnovějším hitem je kombinace hypotéky s investičním životním pojištěním.

Už nějakou dobu jsem v médiích nezaznamenal varování před kombinací hypotéky s kapitálovým životním pojištěním. K čemu taky. Doba ždímání klientů pomocí této výhodné kombinace snad už nadobro skončila.

Jenže pověstný „kombík“ se vrací. S chytlavými slogany, oprášenými prodejními argumenty a královskou odměnou pro zprostředkovatele. Jen místo profláknuté „kapitálovky“ figuruje v nabídce investiční životní pojištění.

Minulý týden publikoval finanční server Peníze. CZ kritický článek o „novém stroji na provize“, který pod obchodním názvem Chytrá hypotéka rozjela jedna z největších zprostředkovatelských firem: Broker Consulting.

Reklama

Proč stroj na provize? Při kombinaci hypotéky s investičním životním pojištěním inkasuje zprostředkovatel odměnu nejen za zprostředkování hypotéky, ale také za uzavření vysoké životní pojistky. Přijde si tak na odměnu i pětkrát až sedmkrát vyšší než při realizaci „normální“ hypotéky. A zkuste hádat, kdo tu provizi zaplatí.

Slogan „Vymáčkni ze své hypotéky více šťávy“, jímž se Chytrá hypotéka v kombinaci s ilustrační fotografií citrónů na firemním webu prezentuje, si v tomto kontextu říká o zlomyslnou interpretaci.

Bylo by ale nefér pranýřovat jednoho zprostředkovatele. Vytřískat z jednoho obchodu maximální zisk je lákavé. A vyargumentovat výhody tohoto „moderního produktu“ není pro zkušeného prodejce problém.

Například ING svoji Oranžovou hypotéku Investor charakterizuje nezávaznými přísliby typu „oranžová hypotéka Investor může být oproti běžným hypotékám výhodnější o desítky až stovky tisíc korun“.

Může být? S velkou pravděpodobností nebude. Když před půl rokem přišla s kombinovanou hypotékou Raiffeisenbank a pojišťovna Uniqa, analyzoval server Peníze. CZ novinku v článku s výmluvným titulkem Třetina peněz vyletí oknem.

Chcete-li bydlet a zároveň investovat, vyberte si běžnou hypotéku. Budete každý měsíc platit méně než při kombinaci s pojištěním. Rozdíl můžete investovat do akciových a dluhopisových podílových fondů. Je to efektivnější, flexibilnější a chytřejší model, než jaký vám nabízí vychytralá kombinovaná hypotéka.

Psáno pro týdeník Reflex