Reklama
 
Blog | Jan Majer

Možná ručíte za úvěr, o kterém ani nevíte

Kolega Zvelebil v Reflexu glosuje zákeřné pobídky bank k bezstarostnému zadlužení. Ironicky navrhuje, že by se mohly banky zaměřit také na životem nepoučené studenty, jako je tomu v zahraničí...

Českým bankám ale nemusí nikdo radit – takové studentské balíčky tady dávno jsou. A jsou ke studentům rok od roku vstřícnější. Tedy jak se to vezme. Výhoda poskytnutí úvěru bez doložení příjmu je velice diskutbilní.

Ekonomickému novináři se občas v mailové poště sejdou zprávy ve velice výmluvných formacích. Hned za tiskovými zprávami dvou bank o obrovském zájmu klientů o nové typy úvěrů minulý týden dorazila suchá statistika o dvacetiprocentním meziročním růstu počtu exekucí.

Exekutoři mimochodem objevili novou, velice elegantní cestu k penězům dlužníků – zabaví vklady na stavebním spoření. Dlužník tak zároveň přijde o celou státní podporu.

Zcela bezbrannou skupinu dlužníků představují manželé a manželky, s nimiž jejich protějšek nehraje fér. Banky totiž dají poměrně vysoký úvěr komukoli, opět bez potvrzení o příjmu, aniž by o tom věděl ručitel ze zákona, tj. manžel nebo manželka.

Máte-li doma alkoholika, který se ještě tak nějak dopotácí do zaměstnání, může banka svou štědrostí pomoci dokonat dílo.

Kolik je a bude manželek a exmanželek, jež ručí za nesplacené úvěry nezaměstnaných ožralů a nevědí o tom? Těžko říct. Vymáhání trvá roky, než dožene ručitele. A dluh celou dobu roste.

Reklama

Reflex č. 51/2006