Reklama
 
Blog | Jan Majer

Jaké jazyky vybrat dětem?

Ruštinu, protože Rusko jednou bude hrát v evropské ekonomice významnou roli? Čínštinu, protože Čína nezadržitelně směřuje do pozice budoucí supervelmoci? Němčinu, protože pokud se děti chytí u německé firmy, nebudou se muset trmácet na druhý konec světa a zůstanou jednou s vnoučaty někde poblíž?

Podle analýzy ekonoma Pavla Kohouta bude budoucí Čína nešťastnou zemí plnou nuzně žijících starých lidí. Způsobí to dnešní „politika jednoho dítěte". Ta povede k největší demografické katastrofě v dějinách lidstva, předpovídá Kohout.

Čína má nejlepší roky ještě před sebou, ale už za dvě desetiletí začne být zle. Silné ročníky budou na konci produktivního věku, mladších bude málo a nedokáží naplnit státní pokladnu v potřebné výši. Ještě hůř dopadne Rusko, které na rozdíl od Číny nemá početnou vrstvu plodné venkovské populace. Jejich demograficko-ekonomické přistání bude velice tvrdé.

Dominantní světovou velmocí zůstanou Spojené státy, kde jsou nejlepší podmínky pro zakládání velkých rodin. V roce 2030 bude v USA žít dostatek Američanů v produktivním věku, podpořených armádou pracovitých imigrantů. Na rozdíl od přestárlé Evropy, kam imigranti nepřicházejí za prací, ale za sociálními dávkami.

Reklama

Evropští politici se budou stále více podbízet důchodcům a obrovskému množství na státu závislých imigrantů. Ekonomicky aktivní menšina (děti dnešních třicátníků) bude přetížena daněmi. Jediným únikem bude odchod na druhou stranu Atlantiku. Nespekulujte a dejte je na angličtinu.

Článek vyšel v týdeníku Reflex.