Reklama
 
Blog | Jan Majer

Češi strach nemají

České domácnosti ze svých výdělků spoří jen něco kolem osmi procent. O čem to vypovídá? Přes všechny výhrady věříme, že bude dobře a že se o nás stát postará.

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz odpovídal na internetových stránkách Financial Times na otázky týkající se čínské ekonomiky. Míra úspor domácností v této zemi, zažívající nebývalý ekonomický rozvoj, dosahuje neuvěřitelných 50 procent. Pro srovnání: České domácnosti ze svých výdělků spoří kolem osmi procent a Američané jsou díky stoupajícímu zadlužení prakticky na nule.

Proč tedy právě Číňané, jimž rapidně vzrostly platy a kteří konečně mají možnost utrácet své peníze za západní zboží, odkládají polovinu svých čistých příjmů stranou? Podle Stiglitze se prostě obávají, že ekonomický zázrak může kdykoli skončit. Dalším důvodem je nedostatečný státní systém sociálního zabezpečení. Číňané vědí, že se o sebe ve stáří a v nemoci musejí postarat sami.

A o čem vypovídá našich osm procent? Přes všechny výhrady věříme, že bude dobře a že se o nás stát postará. Ostatně, své jistoty si platíme. Nad rámec oněch osmi procent přece "spoříme" dalších zhruba dvacet procent formou povinných odvodů na sociální pojištění.

Reklama

Potíž je v tom, že stát tyto úspory průběžně utrácí za něco jiného. O rozumný důchod se nakonec bude muset drobný český střadatel – stejně jako ten Číňan – postarat sám.

Psáno pro časopis Reflex