Reklama
 
Blog | Jan Majer

Bojíte se rizika?

Šéfredaktor časopisu Finanční poradce Petr Fejtek každý týden komentuje dění na trhu kolektivního investování. Sleduje, kolik do jakého fondu Češi investovali peněz. Nudná statistika, ale vtipně podaná. Nebýt Fejtkova jedinečného stylu, nikdo by asi týden co týden ta data nepublikoval. Takhle můžeme sledovat, jak si národ jen pomalu hledá cestu k atraktivním akciovým fondům a raději investuje stále víc a víc peněz do zajištěných fondů. Je to dobře, nebo špatně?

Zajištěné fondy nabízejí participaci na výnosech trhů, přitom ale garantují návratnost investované částky na konci předem stanoveného období, i kdyby se kapitálové trhy v té době potácely v mínusech. Pro opatrného českého investora to je rajská hudba. I finanční poradci se radují – konečně mají k dispozici investiční produkt, kterého se klienti nebojí.

Ti zkušenější ale všeobecné nadšení nesdílejí. Zajištěné fondy jsou podle nich jen taková obchodní finta, jak klientům odkrojit kus z jejich výnosů. Sami by do nich nešli. Brání jim totiž využít skutečný potenciál kapitálových trhů. Připomínají, že návratnost vložených prostředků mohou zajistit vhodnou kombinací akciových fondů s dluhopisovými – a o případný výnos se s nikým nebudete dělit.

V posledních letech jsem slyšel hromadu argumentů proti zajištěným fondům. Většinu z nich publikovali experti z investičních splečností, jež zajištěné fondy v nabídce neměly. Ty argumenty ale postupně utichají. Investiční společnosti podléhají tlaku poptávky. Konkurence je velká a na falešné hrdinství už není čas. Všichni tiše a pokorně zařazují zajištěné fondy do své nabídky. Nemít je znamená neuspokojit většinového klienta.

Reklama

Nadužíváním příliš konzervativních investičních nástrojů se lidé skutečně připravují o hodně peněz. Na druhou stranu, ona je to docela férová nabídka: Klient si z případného budoucího výnosu zaplatí klidný spánek po celou dobu investice. Vzdá se předem určitého, ne malého procenta svého zisku, a připraví se na to, že v nejhorším dostane zpátky, co investoval. A znovu ta otázka – je to dobře, nebo špatně?

Není to taková věda. Bojíte-li se rizika a své úspory chcete použít přesně v době, kdy nabízený zajištěný fond končí (pozor, měl by být veden ve stejné měně, kterou máte k dispozici), může být zajištěný fond tou pravou volbou. Na všechno ostatní jsou tady běžné podílové fondy.

Článek vyšel v deníku Lidové noviny